Troy

troyHerbeleef de Trojaanse oorlog! Hou je van Griekse heldendichten zoals de Ilias en de Odyssee van Homerus? Of ben je stiekem een beetje verliefd op Brad Pitt of Orlando Bloom? Troje spreekt tot ieders verbeelding. Wie kent er niet het Trojaanse paard, de wondermooie Helena en het gevecht tussen Achilles en Hector. Wil je meer weten over de goden en helden? Dan kan je terecht in de werken van Homerus. Wil je in actie treden en met heldhaftige krijgers gewetenloze vijanden verslaan? Dan moet je dit uitdagende puzzelspel proberen. Voor alle leeftijden!

Logisch denkspel

Troy is een logisch denkspel dat slechts één speler tegelijkertijd uitdaagt. Maar de spanning is er niet minder om. Integendeel.

Zoals bij de meeste Smart Games krijg je 60 uitdagingen met een stijgende moeilijkheidsgraad gepresenteerd. Van starter over junior, expert en master naar wizard.

Het doel van het spel is eenvoudig: plaats vier muren op het spelbord zodat alle blauwe ridders zich binnen en de rode ridders zich buiten de stad bevinden. Simpel denk je? Wel, het oplossen van de opdrachten is dat zeker niet.

Bij elke opdracht plaats je eerst een aantal blauwe strijdende helden (max. 4), eventueel een aantal rode vijandelijke ridders (ook max. 4) en af en toe bepaalde stadsmuren op het strijdperk. Dat staat mooi beschreven en uitgetekend in het bijgeleverde boekje. Deze puzzelstukken mag je gedurende het oplossen van de opdracht niet meer verplaatsen.

Binnen de stadsmuren

Nu ben je klaar om te starten. Om al jouw ridders veilig binnen de stadsmuren te krijgen en alle vijanden buiten te houden, moet je de vier stadsmuren strategisch plaatsen. Elke blauwe ridder moet helemaal ingesloten zijn binnen de dikke kasteelmuren. Als dat lukt, heb je de opdracht tot een goed einde gebracht.

Maar één strijd maakt de oorlog niet en dus kan je meteen aan de volgende uitdaging beginnen. Zie je door de kantelen het kasteel niet meer? Dan kan je spieken achteraan in het opdrachtenboekje, dat voor de gelegenheid in een aangepast themakleedje zit.

Het klinkt redelijk eenvoudig, maar helaas hebben de vijanden hun gouden harnassen mooi opgeblonken, hun zwaarden vlijmscherp geslepen en willen ze je maar al te graag vierendelen, aan het kruis nagelen, stenigen of een zo mogelijk nog ergere straf uitvoeren. Trek dus je loodzware, zilverkleurige maliënkolder aan, zet je helm goed en trek ten strijde. Je staat er alleen voor en je opdracht is duidelijk: bescherm ten allen tijde de legendarische stad Troje.

 • Aantal: minstens 2 spelers
 • Duur: / minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Auteur: Raf Peeters
 • Uitgever: Smart Games

Spel in Zicht

Troy is een strategisch denkspel voor alle leeftijden. Je speelt het alleen, maar door de aanwezigheid van eigen en vijandelijke ridders heb je het gevoel dat je ‘tegen’ iemand speelt. Je probeert telkens opnieuw de vijand te slim af te zijn.

Het oplossen van opdrachten door logisch na te denken en te redeneren werd moeiteloos verweven met leuk spelmateriaal. Misschien niet altijd even historisch correct, maar ‘who cares?’. Dit logische denkspel heeft alles in huis om je urenlang te fascineren.

Laat je niet misleiden door de eenvoudige spelregels en door het feit dat je slechts vier puzzelstukken moet plaatsen. Wie alle raadsels zonder kleerscheuren en zonder gesneuvelde strijdmakkers wil oplossen, zal alles in de strijd moeten gooien.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  2
Share.