Warlock

WarlockDe tovenaar Lord Maldorf houdt jou en tot vier andere spelers in zijn greep met een magische vloek. Jullie krijgen een opdracht: bouw voor Maldorf elk een machtig rijk, en maak daarbij gebruik van de verschillende inwonende rassen om je bij te staan. Al dan niet onder dwang. Of de beste bouwer op het einde van de rit vrijgelaten wordt van de vloek? Goh, dat zie je achteraf wel. Maar nu eerst… handen uit de mouwen!

Bedrieglijke eenvoud

Warlock is het eerste gepubliceerde spel van Belgisch auteur Fabrice Vandenbogaerde, en het is meteen een schot in de roos. Onder het laagje fantasy, en achter het retro aanvoelende grafische ontwerp, schuilt een diep en verslavend spel dat zo goed als geen geluk bevat. Elke beurt kiezen spelers uit slechts twee acties: het trekken van een nieuwe kaart of het spelen van één kaart uit de eigen reserve. Elke kaart beeldt één van de zes rassen in het koninkrijk Norkobia af. Kaarten kan je spelen in vier verschillende locaties: je mijnen, kasteel, kerkers of als deel van je koninkrijk.

Klinkt eenvoudig. Maar elk ras heeft zijn eigen speciale kracht, waardoor je al gauw onder de opties en moeilijke beslissingen bedolven wordt. De eerste spelsessies kunnen verwarrend zijn, maar dankzij zijn eenvoudige opzet is een volgend spelletje snel opgestart. Speel je een reus in je kerkers, waar zijn levenskracht gebruikt kan worden om in een latere ronde die Orc in je koninkrijk te kunnen afleggen? Of speel je hem in je kasteel, waar hij je toelaat een draak toe te voegen aan je koninkrijk, die alle omliggende kaarten beschermt? Of versluis je enkele van de meest veelzijdige kaarten zoals Kobolds en Kabouters naar je mijnen waar ze goud kunnen delven?

Mijn kaarten

Aan het einde van elke ‘dag’ (het spel speelt zich af in het tijdperk van drie dagen, wat Maldorf tot meest efficiënte bouwpromotor ooit maakt), kan je nieuwe kaarten aankopen in de lokale herberg. Hiervoor gebruik je het goud van de kaarten die in je mijn liggen. Drie tot vijf spelers proberen elkaar de loef af te steken door de beste kaarten weg te plukken om zo aan het einde de steden met het meeste punten neer te planten.

Online voorzag de auteur een felgesmaakte variant voor twee, die we van harte aanraden.

 • Aantal: 3 – 5 spelers
 • Duur: 60 – 90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Auteur: Fabrice Vandenbogaerde
 • Uitgever: Quined Games

Spel in Zicht beoordeling

Behalve over de ietwat retro ogende productie, kunnen we op Warlock niks aanmerken. Het biedt een strategische uitdaging die je op tien minuutjes kan aanleren, maar die dankzij het enorme kaartenaanbod elke keer weer fris aanvoelt.

Spelerinteractie is relatief beperkt, maar wat er aanwezig is kan het spel potentieel sterk beïnvloeden. Denk maar aan het vernietigen van andermans steden. De mogelijkheid om elke kaart voor verschillende doeleinden te gebruiken grenst aan het geniale. Competitieve spelers zitten bij Warlock dan ook aan het juiste adres, want de eindscores liggen vaak erg dicht bij mekaar. Een aanrader dus en een pluim voor onze landgenoot!

 • Spelmateriaal
  4
 • Tactiek
  10
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  4
Share.