Wolfgang Kramer – Op zoek naar het ultieme spel

Maar liefst 18 pagina’s vol spellentitels! Zoveel vind je er op boardgamegeek.com als je de naam Wolfgang Kramer ingeeft. Ook enkele van onze favorieten sieren die lijst: ‘El Grande’, ‘Tikal’, ‘Torres’, ‘De Vorsten van Florence’ en het luchtigere ‘That’s life!’. Na Reiner Knizia presenteren we opnieuw een Duitse spellenauteur met een palmares om u tegen te zeggen. En geven we je inzicht achter de schermen van de boeiende bord- en kaartspellenwereld.

Wolfgang Kramer, één van de meest toonaangevende spelontwerpers, hielp het spellenlandschap in Duitsland vormgeven. Tot 1988 ontwierp hij spellen in zijn vrije tijd, tot hij besloot om van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij was daarmee de allereerste fulltime spelontwerper. Wolfgang heeft meer dan 150 speltitels op zijn naam staan. En maar liefst 8 miljoen verkochte exemplaren. Ook sleepte hij maar liefst 5 keer de prestigieuze spellenprijs ´Spiel des Jahres´ in de wacht. Dat alles maakt hem één van de succesvolste spellenontwerpers ooit.

“Ik ben 69 jaar oud, leef in Stuttgart en ben al 40 jaar met mijn vrouw Ursula Thümen getrouwd. We hebben geen kinderen, hoewel dit niet helemaal juist. Onze spellen zijn onze kinderen. ‘Onze’, want ook in het ontwikkelen van spellen is Uschi mijn partner. Zij test als eerste een nieuw prototype en geeft haar ongezouten mening. Onze hobby’s zijn spelen, spelen en spelen. En als we niet spelen, lezen we boeken, luisteren naar muziek, gaan naar de opera, wandelen in de natuur of kijken naar tv.”

Eerste beroepsontwerper

“Tja, dat zat er al sinds mijn jeugd aan te komen. Mijn liefde voor spellen startte bij oma. Zij speelde elke avond met me ‘mens-erger-je-niet’. En ergens in een kast ontdekte ik een verzameling spellen: ‘het Molenspel’ (Mühle), ‘Dammen’ en ‘Halma’ (Chinees dammen). Ik was verkocht. Mijn jeugd spendeerde ik dan ook grotendeels in de spellenwinkel in de buurt.“

“Van spellen spelen, evolueerde ik naar het zelf ontwerpen. En na 15 jaar als hobbyontwerper werd ik fulltime spellenauteur. Geen makkelijke keuze, want ik had een veilige en goed betaalde job. In samenspraak met Ursula besloot ik echter de sprong te wagen. Enkele van mijn spellen waren toen uitgegroeid tot een succes en ook de spellenmarkt kende in jaren ’80 een ware boom. Bovendien was ik nieuwsgierig wat er zou gebeuren als ik al mijn energie in het uitdenken zou stoppen.”

Spellenrecept

“Waarom zijn vele van mijn spellen zo succesvol? Misschien omdat ik op zoek blijf gaan naar verbeteringen, omdat mijn co-auteurs uitstekende ideeën hebben, omdat mijn vrouw me goed adviseert, omdat mijn vrijwilligers kritisch zijn of omdat ik nauw samenwerk met uitgevers? Het zal een combinatie van alles zijn.”

“Hét ideale recept ken ik nog steeds niet. Voortdurend zoek ik naar nieuwe ideeën en concepten voor het ultieme spel, één dat alle andere in zijn schaduw stelt. Mijn ideeën ontspringen in het echte leven. Alles dat ik met mijn zintuigen kan opnemen, breng ik in verband met een spel. Dit is zo’n grote inspiratiebron dat ik niet alles kan implementeren. Per jaar worden slechts drie of vier ideeën ten volle uitgewerkt. Meer kan niet.”

Favoriete eigen spel

“Er zijn verschillende spellen die ik als zeer sterk beschouw. Maar als ik moet kiezen, wordt het El Grande. Dit spel lanceerde twee nieuwe trends. Samen met ‘De Kolonisten van Catan’ introduceerde het veeleisende spellen bij het grote publiek. Bovendien maakte de spellenwereld er kennis met het systeem van meerderheden. Ook ‘6 nimmt’ leidde een trend in. Met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren luidde dit spel een hele resem nieuwe kaartspellen in.

“Graag wil ik de lezers van Spel in Zicht en alle vrienden van het spel in België groeten. Ik wens jullie veel plezier tijdens het spelen.”

Share.